Loading...
H Εποχή του διαστήματος περνάει μπροστά στα μάτια μας στο Ρομάντσο από σήμερα Πέμπτη 22 Ιουνίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου καταγράφοντας την ηλεκτρική και ηλεκτρονική τέχνη στην Ελλάδα σε ένα preview για τους εορτασμούς για τα εξήντα χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου σοβιετικού τεχνητού δορυφόρου Σπούτνικ 4 Οκτωβρίου 1957.
Φανταστείτε ότι υπήρχε μια εποχή όπου η συχνότερη απάντηση ενός παιδιού στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ήταν «αστροναύτης». Αν αυτό σας ξυπνάει νοσταλγία μάλλον γεννηθήκατε πριν το 1970. Η Ελλάδα δεν είχε, βέβαια, ποτέ διαστημικό πρόγραμμα. Την εποχή που η κούρσα της εξερεύνησης του Διαστήματος βρισκόταν στο απόγειο της εκκίνησής της από τις δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της. Παρόλα αυτά, όπως μαρτυρούν δεκάδες παραδείγματα, συμμεριζόταν το διαστημικό όραμα όσο οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Τα πρότυπα του αστροναύτη/κοσμοναύτη, του διαστημοπλοίου, του ρομπότ και, λίγο αργότερα, του ηλεκτρονικού υπολογιστή απλώθηκαν στις επιστημονικές συζητήσεις, τη δημοσιογραφία, τη μαζική κουλτούρα.
Μια νέα τέχνη έπρεπε να δημιουργηθεί. Το όραμα μιας τεχνολογικής τέχνης θα πάρει αρχικά τη μορφή μιας ηλεκτρικής και στη συνέχεια μιας ηλεκτρονικής τέχνης. Αν, διεθνώς, οι πειραματισμοί εικαστικών έργων με τον ηλεκτρισμό θ' αποδώσει καρπούς ήδη πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με έργα όπως αυτά του Laszlo Moholy Nagy στην Ελλάδα αυτό θ' αργήσει πολύ. Ουσιαστικά η πρώτη χρήση του ηλεκτρισμού στην ελλαδική τέχνη θα έρθει από τις μηχανές προβολής των κινηματογράφων και από την προενίσχυση των οργάνων και των μικροφώνων στην ελαφριά μουσική. Στα εικαστικά μια σειρά καλλιτεχνών, από τη δεκαετία του '60 και μετά, θα κερδίσουν τον χαμένο χρόνο με γρήγορους ρυθμούς.
H έκθεση θα ερευνήσει ουτοπικές εφαρμογές και τεχνολογίες του μέλλοντός (τους) στους τομείς της μουσικής (Ξενάκης, Λογοθέτης, Χρήστου, Μαμαγκάκης, Αδάμης), των εικαστικών (Τakis, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Κωστής Τριανταφύλλου, Μίνως Αργυράκης), του κινηματογράφου και της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από βιβλίο από τις εκδόσεις Ασίνη
Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5
Εγκαίνια: Πέμπτη 22/6/17, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18.00-23.00
42 bar, Odori, Mr Peackock. Στην κατηγορία Bar στο search δείτε περιοχη που σας ενδιαφερει και επιλεξτε .
Εάν δεν έχετε πάει να πάτε στο Alpino στο Χαλάνδρι. Υπέροχο φαγητό και ατμόσφαιρα! Αξίζει!
καλησπερα! βραδακι Κυριακής και θέλω να παω με τον φιλο μου για χαλαρο ποτακι... ξερετε καποιο ωραιο??.
οποίος θέλει να πάει είναι στην Αρτέμιδα ακριβώς στα φανάρια. ψαροταβέρνα ο Σταύρος
α και ξέχασα έχει τραπέζια στην άκρη του αιγιαλου και μας κέρασαν και ποτό μαστίχα εκτός του γλυκού που ήταν σουφλέ σοκολάτας. είναι τέλειο παιδιά και σε πολύ καλή τιμή όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε με