Loading...
Σε μιάμιση ώρα με το δελφίνι, βρίσκεσαι στο λιμάνι! Μόνο που η Ύδρα και οι Σπέτσες έχουν άλλο class. Δεν είναι μόνο ότι εδώ η ιστορία είναι ζωντανή ούτε ότι δίπλα σου βρίσκεται η δημοσιογράφος των Νew York Times για ένα ακόμα ρεπορτάζ για το νησί του Κοέν (το 100οστό;). Είναι ότι εδώ είναι σαν να ζεις σε ένα ζωντανό σκηνικό. Σαν να βλέπεις την Σοφία Λόρεν να βουτάει στα νερά. Και θέλεις απλά να βουτήξεις μαζί της!
Ύδρα-Η οικολογική
Ξεκίνησε τη βόλτα από το λιμάνι και συγκεκριμένα, το Λιμεναρχείο στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη. Δίπλα, βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο των αρχείων της Ύδρας και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η βόλτα μπορεί να σε οδηγήσει ανάμεσα από πεύκα στο αρχοντικό του Τομπάζη απ’ όπου μπορείς να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες καθώς κάτω από τα μπαλκόνια του αρχοντικού απλώνεται όλο το λιμάνι γεμάτο ιστιοπλοϊκά και βαρκάκια.
Στη διαδρομή θα περάσεις από τα αρχοντικά που κάποτε φιλοξένησαν ονόματα φορτισμένα από την ιστορία: τους Μιαούληδες, τον Βούλγαρη, τον Κριεζή υπενθυμίζοντας την πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού. Αν σου αρέσει το ταξίδι στο χρόνο, μην παραλείψεις να επισκεφθείς την ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη με την εκκλησία της Υπαπαντής και το Μουσείο της Οικογένειας Κουντουριώτη.
Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Εδώ είναι εγκατεστημένο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο όπου υπάρχουν κειμήλια και έγγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας. Υπάρχουν κι άλλα έξι μοναστήρια στην Ύδρα, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης.
Για το τέλος, κάνε ένα περίπατο στη δεξιά πλευρά του λιμανιού . Ο παραλιακός δρόμος περνά κάτω από το αρχοντικό του Κουντουριώτη, τους Μύλους, φθάνει στο Καμίνι και καταλήγει στο Βλυχό. Και εννοείται μια βόλτα με το γάιδαρο στα σοκάκια!
Για μπάνιο
Στο Βλυχό, στο Καμίνι, στο Αυλάκι θα βρεις παραλίες με βότσαλα και στη Σπηλιά βράχια και σκαλοπάτια σε διαφορετικά επίπεδα. Βοτσαλωτή παραλία είναι και ο Μόλος στην οποία θα φθάσεις μόνο με υδροταξί. Στην Υδρονέτα και τη Λιμνιονίτσα, τα καταγάλανα νερά ξεκουράζουν και χαλαρώνουν. Το Miramare θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Στις περισσότερες παραλίες θα πας με καϊκάκι.
Πού θα φάτε και θα πιείτε:
Στην Ξερή Ελιά (22980 52886) κάτω από τη δροσερή κληματαριά στην πλατεία κοντά στο λιμάνι. Το μεσημέρι παίρνουμε καΐκι για το Καμίνι για ψάρι πάνω στη θάλασσα στην “ Κονδυλένια” στην Κονδυλένια σε μια πολύ γραφική τοποθεσία στο Καμίνι. Δοκιμάζουμε τα τοπικά αμυγδαλωτά από το εργαστήριο αμυγδαλωτών του Τσαγκάρη. Πίνουμε οπωσδήποτε χυμό κατά τη δύση αλλά και ποτό αργότερα στο Σπηλιά και στην Hydronetaμε υπέροχη θέα. Μιλάμε για εμπειρία. Το βράδυ στο μπαρ Πειρατή το παλαιότερο μπαράκι και στέκι ιστιοπλόων για ροκ.
Πού να μείνετε:
Προτίμησε παλιά αρχοντικά που έγιναν μικροί ξενώνες διατηρώντας το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Στο Ορλόφ , εκατό μέτρα από τη Μητρόπολη, θα μείνεις στο σπίτι που έκτισε ο Ρώσος διπλωμάτης Ορλώφ το 1798. Μικρό ξενοδοχείο με κειμήλια, εικόνες, κουνιστές πολυθρόνες και αίσθηση σπιτιού. Το δωμάτιο 9 είναι το μοναδικό με φαρδύ διπλό κρεβάτι. Όμως το 4 έχει την καλύτερη θέα του νησιού, ενώ το 1 είναι το μεγαλύτερο. Στο Μιράντα , υδραίικο αρχοντικό διακοσμημένο με βενετσιάνικα έπιπλα, γκραβούρες, παλιούς καθρέφτες. Προσωπικά μου αρέσει που μερικά δωμάτια δεν έχουν τηλεόραση και εδώ παίρνεις πρωινό στην λουλουδιασμένη αυλή δίπλα από το πηγάδι. Το δωμάτιο 3 έχει υπέροχη θέα αλλά και ζωγραφιστά ταβάνια. Στην Μπρατσέρα όπου λειτουργούσε από το 1860 η επιχείρηση αλιείας και εμπορίας σφουγγαριών Βερβενιώτη. Δεν θα χρειαστεί να ανεβοκατέβεις πολλούς δρόμους αφού είναι κοντά στο λιμάνι. Παίρνοντας πρωινό γύρω από την πισίνα που μοσχοβολά από τα άνθη λεμονιάς. Και στο Μιστράλ άλλο ένα αρχοντικό του 1815 απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Κράτησε από την αρχή διπλό κρεβάτι γιατί αρκετά από τα δωμάτια δεν έχουν. Στο πρωινό φάγαμε μέχρι και στραπατσάδα! Το δωμάτιο 27 του 3ου ορόφου μαγεύει με τη θέα.
Σπέτσες-Οι καταπράσινες
Το δελφίνι πιάνει στο νησί νωρίς το πρωί. Η μυρωδιά της τυρόπιτας καλεί για πρωινή αμαρτία. Ζεστή, αχνιστή στο φούρνο στην πλατεία στο γιαλό της Κουνουπίτσας. Ξεμπαρκάροντας στην Ντάπια (λιμάνι και κέντρο της χώρας) βλέπουμε τα παλιά σκουριασμένα κανόνια του μουράγιου. Άλλο ένα νησί που κουβαλά βαριά ιστορία. Πνιγμένες στο πεύκο είναι κοσμοπολίτικες, γραφικές, γεμάτες ζωντάνια και μόνο δύο ώρες μακριά από την Αθήνα με το δελφίνι.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις τα νεοκλασικά της χώρας των Σπετσών είναι με ποδήλατο ή τα πόδια. Πιο ρομαντική και πιο ακριβή είναι η εναλλακτική της άμαξας.
Ξεκινάμε μια βόλτα προς το Παλιό Λιμάνι, απόμερο και αποτραβηγμένο. Ουζερί, καφενεδάκια, καρνάγια, άλλα παρατημένα άλλα όχι, ψαροκάικα, και απλωμένα δίχτυα. Στο τέρμα του δρόμου βλέπουμε τον φάρο και πιο δίπλα την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας.
Ξαναγυρνάμε για γλυκό στα ζαχαροπλαστεία της Ντάπιας. Πάνω από 200 χρόνια πριν, τα χρόνια της ακμής του νησιού, οι απλοί ναύτες, υπακούοντας κανόνες πρωτοκόλλου και ιεραρχίας του νησιού δεν επιτρέπονταν να περάσουν καν από την Ντάπια, που ήταν σημείο συνάθροισης των Καπεταναίων.
Αξίζει μια επίσκεψη- φόρος τιμής- στο σπίτι-μουσείο της Μπουμπουλίνας (22980 72416, 8.30-14.00, εκτός Δευτέρας). Στην ίδια γειτονιά ξεχωρίζει και το αρχοντικό Αναργύρου, ευεργέτη των Σπετσών. Λίγο πιο πέρα το σπίτι του Χατζηγιάννη-Μέξη που στεγάζει το Μουσείο των Σπετσών (22980 72994, 8.00-15.00 εκτός Δευτέρας).
Πού θα φάτε και θα πιείτε:
Στο λιμάνι αστακομακαρονάδα στην Εξέδρα και φυσικά, ψαρικά στον Πάτραλη στην Κουνουπίτσα, δυτικά του λιμανιού. Για βραδινά ποτά πάρε μια άμαξα για το παλιό λιμάνι. Εκεί διάλεξε κάποιο από τα μπαράκια.
Πού θα μείνετε:
To Poseidonion Grand Hotel, το επιβλητικό νεοκλασικό επάνω στο λιμάνι, τα Νησιά, 500 μέτρα από το λιμάνι.
Για μπάνιο
Καλύτερες παραλίες η Αγία Παρασκευή και οι Άγιοι Ανάργυροι. Και σε αυτές αλλά και στον Μόλο παραλία με βότσαλα με υδροταξί. Λιγονέρι, Βρέλλος για πιο νεανικές και βέβαια, η Σπηλιά του Μπεκίρη για τους πιο ριψοκίνδυνους.
Μετακινήσεις
Στις Σπέτσες απαγορεύεται το αυτοκίνητο. Μετακινήσεις μόνο με μηχανάκια και ποδήλατα. Υπάρχουν βέβαια και ταξί, άμαξες καθώς και κάποια λεωφορεία που κάνουν διαδρομές προς τις παραλίες.
42 bar, Odori, Mr Peackock. Στην κατηγορία Bar στο search δείτε περιοχη που σας ενδιαφερει και επιλεξτε .
Εάν δεν έχετε πάει να πάτε στο Alpino στο Χαλάνδρι. Υπέροχο φαγητό και ατμόσφαιρα! Αξίζει!
καλησπερα! βραδακι Κυριακής και θέλω να παω με τον φιλο μου για χαλαρο ποτακι... ξερετε καποιο ωραιο??.
οποίος θέλει να πάει είναι στην Αρτέμιδα ακριβώς στα φανάρια. ψαροταβέρνα ο Σταύρος
α και ξέχασα έχει τραπέζια στην άκρη του αιγιαλου και μας κέρασαν και ποτό μαστίχα εκτός του γλυκού που ήταν σουφλέ σοκολάτας. είναι τέλειο παιδιά και σε πολύ καλή τιμή όλα τα πιάτα που δοκιμάσαμε με